Ο μόνος τρόπος να θεραπεύσεις μια τραυματισμένη σχέση.

Μια μικρή λέξη με μεγάλη δύναμη.

Έχετε προσέξει πως όταν μιλάμε για συγχώρεση και για τη συγγνώμη, μιλάμε πάντα για το πώς να συγχωρέσουμε τους άλλους; Ακόμα και όταν μιλάμε για τον εαυτό μας, μιλάμε για την απελευθέρωση που νιώθεις όταν συγχωρείς τους άλλους. Σπάνια θα μιλήσουμε για το πώς ζητάμε εμείς συγγνώμη.

«Τι εννοείς; Εγώ ζητάω συνέχεια συγγνώμη». Σας βλέπω έτοιμους να μου πείτε.

Ξέρω ότι υπάρχουν και αυτοί που έχουν τη συγνώμη στην άκρη της γλώσσας τους, την λένε όλη την ώρα, «Αααχ συγγνώμη σας έσπρωξα», ακόμα και αν τους έχεις σπρώξει εσύ. Όμως δεν θα μιλήσουμε γι' αυτούς, αυτό θα το κάνουμε μια άλλη φορά.

Δεν θα μιλήσουμε ούτε για εκείνους που από απροσεξία έσπασαν ένα ποτήρι, ακόμα και αν αυτό ήταν το κρυστάλλινο ποτήρι του σερβίτσιου της γιαγιάς μας.

Θα μιλήσουμε για τις συγγνώμες που έχουν να κάνουν με τραύματα στη σχέση. Τις συγγνώμες που χωρίς αυτές, καμιά σχέση δεν μπορεί να πάει παρακάτω. Τις δύσκολες συγγνώμες. Τη συγγνώμη μετά από μια απιστία, από ένα ψέμα, από μια προδοσία, από ένα μεγάλο ή μικρό τσακωμό. Ναι, το θέμα είναι λεπτό και δύσκολο, γιατί έχει να κάνει με την ενοχή και την ντροπή και αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο.

Βλέπεις θέλει μεγάλο κουράγιο να αφήσεις τον εαυτό σου ευάλωτο στα χέρια του άλλου. Να περιμένεις την δική του κίνηση.

Να θυμάσαι όμως ότι για να θεραπευτεί ένα τραύμα σε μια σχέση δεν υπάρχει άλλος τρόπος και αυτό με την επίγνωση ότι το τραύμα δεν θα εξαφανιστεί τελείως.

Έχετε ακούσει την ιστορία που μια δασκάλα έβαλε τα παιδιά στην τάξη να τσαλακώσουν ένα χαρτί καλά-καλά και μετά να το ισιώσουν όσο περισσότερο μπορούν. Σε όλη τη διάρκεια έπρεπε να του λένε συνεχώς συγγνώμη. Όσο όμως και να προσπαθούσαν το χαρτί δεν έγινε ποτέ όπως πρώτα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορεί να γίνει είναι να ενσωματωθεί στις ιστορίες συναισθηματικό δεσμού, ως απόδειξη ανανέωσης και σύνδεσης μεταξύ σας. Με λίγα λόγια να το κάνεις μέρος της ιστορίας σου με τον άλλον. Όπως ακριβώς λένε οι Ιάπωνες ότι αν κάτι σπάσει, μόνο με χρυσό μπορείς να το κολλήσεις και να του ανεβάσεις την αξία του.

Όταν​ κάτι σπάσει μόνο ο χρυσός μπορεί να το διορθώσει και να ανεβάσει την αξία του.

Γιαπωνέζικη παροιμία.

Πως δεν ζητάμε συγγνώμη!

Πολλές φορές στην δυσκολία μας να ζητήσουμε συγγνώμη βρίσκουμε διέξοδο να το κάνουμε γρήγορα και άτσαλα με αποτέλεσμα το μόνο που προσφέρουμε να είναι περισσότερος θυμός και πόνος.

Η κλασική συγγνώμη των 4 δευτερολέπτων «Ω, συγγνώμη! Δεν το ήθελα. Με συγχωρείς… Τι έχουμε για φαγητό;», που σε αφήνει με το συναίσθημα του ξεπετάγματος. Αν συνοδεύεται δε με το κορυφαίο «Αφού σου ζήτησα συγγνώμη γιατί το συνεχίζεις» άστα να πάνε.

Ή προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσουμε την ευθύνη «Εντάξει ίσως φταίω, συγγνώμη, αλλά..» ή ακόμα χειρότερα «Συγγνώμη, αλλά και εσύ…». Σοβαρά τώρα; Μπορείς και καλύτερα είμαι σίγουρη!!!

Τέλος η καταναγκαστική συγνώμη εκείνη που την δίνεις γιατί ξέρεις ότι αλλιώς δεν θα πας παρακάτω «Υποθέτω ότι πρέπει να πω.. » ή «Πες μου τι πρέπει να πω για να πάμε πάρα κάτω..» ξέρεις όμως και εσύ και ο άλλος ότι δεν την εννοείς. Άκυρη συγγνώμη τελείως.

Αν διαβάζοντας σκέφτεσαι ότι τις περισσότερες φορές που ζήτησες έτσι ήταν από την αμηχανία σου και γιατί δεν ήθελες να παραμείνεις στην άβολη αυτή θέση για περισσότερη ώρα, έχεις απόλυτο δίκιο. Θυμήσου όμως πως ένιωσες όταν κάποιος άλλος σου ζήτησε με αυτό τον τρόπο συγγνώμη, όχι μόνο δεν αισθάνθηκες καθόλου καλύτερα, είμαι σίγουρη, να μην σου πω θύμωσες κιόλας ή ένιωσες ότι άδειασες.

Βλέπεις αυτός ο τρόπος ίσως να κάνει μόνο για τα πολύ απλά πράγματα, όπως είπαμε να σπάσεις κάτι, να σκουντήξεις κάποιον. Αν και το «συγγνώμη, αλλά δεν φταίω» θα πρότεινα να μην το χρησιμοποιείς καθόλου, γιατί απλά ακυρώνει ότι έχεις μετανιώσει για κάτι, άκουσε με.

Αν όμως θέλεις να γιατρέψεις κάτι βαθύ και ουσιαστικό σε μια σχέση, ξέχνα αυτούς τους τρόπους, είναι τελείως ακατάλληλοι. Θα έλεγα ότι πιο πολύ κακό κάνουν παρά καλό. 

Πως ζητάμε συγγνώμη!

Καταρχήν ένα τραύμα για να θεραπευτεί πρέπει να εκφραστεί με λόγια και να το αναγνωρίσεις. Εύκολο, θα μου πεις να το λες, όμως για κάντο. Ναι το παραδέχομαι, δεν είναι εύκολο, το ξέρω!

Αν όμως θέλεις να κρατήσεις μια σχέση στη ζωή σου και να την κάνεις καλύτερη, μόνο η ειλικρίνεια μπορεί να σε βοηθήσει.

Αν πάλι καμία πρόθεση δεν έχεις να αλλάξεις την κατάσταση, μην μπεις καν στην διαδικασία, κράτα την συν-γνώμη για τον εαυτό σου. Να ξέρεις ότι από την στιγμή που κάτι θα βγει στον αέρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα, αυτό πρέπει να το έχεις στο μυαλό σου πριν ξεκινήσεις.

Ας δούμε τα στοιχεία που έχει μια συγγνώμη για να είναι ιαματική και να αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσεις.

  • Αρχικά πρέπει να νοιάζεσαι για τον άλλον και τα συναισθήματα του. Θα το ξαναπώ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ. Οκ το ξεκαθαρίσαμε; Σε αυτή την κατάσταση αυτός είναι ο σημαντικός.
  • Δώσε το χώρο και το χρόνο που χρειάζεται για να τα εκφράσει να τα επεξεργαστεί. Χρειάζεται να βρεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις το συναίσθημα του και να μείνεις δίπλα του. Να μείνεις συνδεδεμένος
  • Να είσαι συγκεκριμένος. Μια γενική και αόριστη συγνώμη δεν πείθει κανέναν.
  • Πάρε την ευθύνη της συμπεριφοράς σου που προκάλεσε τον πόνο. Κράτα όμως την αξιοπρέπεια σου. Απλά αποδέξου ότι έσφαλες χωρίς «αλλά». Προσπάθησε να αποφύγεις να εξευτελίσεις τον εαυτό σου, αυτό και πάλι γυρίζει το θέμα σε σένα και στην ανάγκη σου να σε διαβεβαιώσει ο άλλος ότι δεν είναι έτσι.
  • Τέλος εξέφρασε τα συναισθήματα ντροπής που αισθάνεσαι για ό,τι έγινε και κυρίως διαβεβαίωσε ότι θα κάνεις ότι χρειάζεται για την ανάρρωση του τραύματος.


Πολλές φορές έχω προτείνει σε ανθρώπους, που ήρθαν για να τους βοηθήσω να βγουν από αδιέξοδα, να μιλήσουν με ειλικρίνεια για αυτό που συμβαίνει στον άλλον. Σπάνια το επιλέγουν, τις περισσότερες φορές παραμένουν μέσα στο «ψέμα» και τον πόνο μέχρι τα πράγματα να φτάσουν στο απροχώρητο ή η «τύχη» να τα φέρει στο φως. Βλέπεις το να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου και να τον εκθέσεις είναι πολύ δύσκολο. Όσες φορές όμως το τόλμησαν τα αποτελέσματα τους εξέπληξαν ευχάριστα.

Όταν κατανοείς ότι ένας συναισθηματικός δεσμός μπορεί να τραυματιστεί και να σπάσει, γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει εγγύηση για μια σχέση χωρίς τραύμα, η γνώση ότι μπορείς να βρεις τρόπο να προσφέρεις τη συγγνώμη σου, εάν χρειαστεί, σου δίνει απίστευτη δύναμη.

Θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω αν βρήκες το άρθρο αυτό ενδιαφέρον και βοηθητικό για σένα. Επίσης θα ήθελα να ξέρω πόσο εύκολο είναι για σένα να ζητήσεις συγγνώμη  και αν χρειάστηκες ποτέ να το κάνεις. Μπορεί να γράψεις τη γνώμη σου στις παρατηρήσεις και αν θες να ρωτήσεις κάτι γράψε μου ή πάρε με τηλέφωνο να μιλήσουμε από κοντά. Θα χαρώ να γνωριστούμε.

Περιμένω επίσης με χαρά θέματα που θα θέλατε να συζητήσουμε εδώ και θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ζήσουμε την ζωή μας με όλη μας την ψυχή.

Μην ξεχνάτε η ζωή είναι υπέροχη και αξίζει να την ζεις με πάθος.