Συχνά το να κάνεις ερωτήσεις είναι άβολο, ιδίως ανάμεσα στα ζευγάρια. Λες και η οικειότητα αποδεικνύεται με το να μαντεύεις την σκέψη του άλλου. Έχετε ακούσει το «Ξέρει αυτός/αυτή!» σε συζητήσεις ζευγαριών; Ε σας έχω νέα ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ φαντάζεται και φοβάται να ρωτήσει.

Έτσι τελικά καταλήγεις σαν εκείνους τους συμβούλους στα αόρατα ρούχα του Βασιλιά, που κανείς δεν τολμούσαν να ρωτήσουν που είναι τα ρούχα, για να μην φανεί ότι δεν τα έβλεπαν. Με τον ίδιο τρόπο και τα ζευγάρια κυρίως, αλλά όχι μόνο, δεν ρωτούν για να μην φανεί ότι δεν ξέρουν.

Έτσι τις περισσότερες φορές ζουν με τις απαντήσεις που φ α ν τ ά ζ ο ν τ α ι.

Εμείς δε οι γυναίκες που φαίνεται να ρωτάμε 1000 πράγματα, στα ουσιαστικά μας πιάνει μια ντροπή, μια πως να την πω;.. συστολή και την ερώτηση την τρώμε κυριολεκτικά. Προτιμάμε να ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ από το να φανεί ότι δεν ξέρουμε, ότι δεν καταλάβαμε - βέβαια μπορεί πάντα να είμαι μόνο εγώ που νιώθω έτσι, αλλά δεν το πιστεύω.

Στάσου! Τι θες να πεις; 

Πριν από πολύ καιρό έπεσε στα χέρια μου ένα μικρό βιβλίο με τον περίεργο τίτλο ΣΤΑΣΟΥ! ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ; του James E. Ryan (Εκδόσεις Αρμός). Είναι ένα βιβλίο γραμμένο με χιούμορ και προτείνει να βάλουμε (ξανά) αυτές τις 5 ερωτήσεις στην ζωή μας *Στάσου! Τι θες να πεις; *Αναρωτιέμαι… *Θα μπορούσαμε τουλάχιστον; *Πως μπορώ να βοηθήσω; και *Τι έχει πραγματικά σημασία; 

*Στις ερωτήσεις αυτές θα επανέλθουμε γιατί έχουν πολύ ενδιαφέρον

Σε ένα σημείο του λοιπόν αναφέρει ότι ο Einstain είπε ότι αυτό που είχε στην πραγματικότητα ήταν «παθολογική περιέργεια». «Το σημαντικό, έλεγε, είναι να μην χάνεις την αγία περιέργεια».

Το να ρωτάς είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις.

Μη που πείτε ότι δεν έχετε αναρωτηθεί αν τελικά «η περιέργεια σκότωσε την γάτα»; Προσωπικά νομίζω ότι η πρόταση αυτή μου έμαθε πως το να ρωτάς είναι επικίνδυνο. Ξέρετε πως, μεταξύ μας τώρα, την χρησιμοποιούμε πολύ οι μαμάδες για να γλυτώσουμε από την αφοπλιστική περιέργεια των μικρών παιδιών, χωρίς βέβαια να καταλαβαίνουμε την πεποίθηση που δημιουργούμε. Έρχεται μετά το σχολείο και τα πράγματα γίνονται χειρότερα με ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στην καλύτερη περίπτωση δεν ενθαρρύνει την περιέργεια, αν δεν την απαγορεύει κιόλας τελείως. Σε καμία περίπτωση δεν έχεις ενθάρρυνση να μάθεις να κάνεις ερωτήσεις για να διευκρινήσεις ότι δεν καταλαβαίνεις. Και τέλος υπάρχει και η καταπληκτική θρησκευτική εντολή «Πίστευε και μη ερεύνα» για να μας αποτελειώνει ως «περίεργα» παιδιά και σταματάμε να ρωτάμε και να αρχίζουμε να «υποκρινόμαστε» ότι όλα μας είναι κατανοητά.

Πως όμως μπορούμε να επιστρέψουμε σε εκείνη την «παιδική αθωότητα» και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κάνει ερωτήσεις για να μάθει;

Να μια καλή ερώτηση, προσωπικά θα έλεγα ότι επιβάλλεται να το δοκιμάσουμε.

Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στη δουλειά μου είναι ότι ο ρόλος μου είναι να κάνω ερωτήσεις. Στην αρχή ήταν δύσκολο, γιατί φαινόταν ότι έπρεπε να έχω απαντήσεις, όμως σιγά σιγά έμαθα ότι οι πολλές ερωτήσεις βοηθούν τον άλλον να διευκρινίσει αυτό που σκέφτεται και ότι όσο καλύτερες ερωτήσεις κάνεις τόσο περισσότερο τον βοηθάς να ξεκαθαρίσει αυτό που ΞΕΡΕΙ και να αναγνωρίσει τα σημεία που είναι θολά.

Τι κάνει μια ερώτηση «καλή»;

​Τρία είναι τα βασικά συστατικά μιας καλής ερώτησης

Αρχικά η πρόθεση (πάντα η πρόθεση) να είναι ειλικρινής και ανοιχτή. Να θες να μάθεις. Ας δούμε την πρώτη ερώτηση που προτείνει ο Ryan «Στάσου! Τι θες να πεις;» ή «Μισό λεπτό! τι πράγμα;» η ερώτηση αυτή είναι άμεση και ουσιαστική, αν σταματήσει εκεί. Μείνε εκεί και άκου. Αν προστεθεί ένα multiple choice από ερμηνείες δικές σου - για να βοηθήσεις υποθετικά, η ερώτηση χάνει τη δύναμη της, γιατί περιορίζει τον άλλον στις ΔΙΚΕΣ σου επιλογές, που κυριολεκτικά μπορεί να είναι τελείως εκτός θέματος. Γι αυτό λοιπόν σταματάς εκεί και περιμένεις.

Ναι, το δεύτερο στοιχείο μιας καλής ερώτησης, είναι ο χρόνος που θα δώσεις στον άλλον να σκεφτεί. Είναι πολύ σημαντικό το «Στάσου» ή το «Μισό λεπτό» στην αρχή της ερώτησης, γιατί δίνει το χρόνο στον συνομιλητή σου να διακόψει την ροή των σκέψεων του, να γυρίσει πίσω, να σκεφτεί και να δει ξανά τα σημεία που δεν ήταν απόλυτα κατανοητά και χρειάζονται διευκρίνιση. Όμως όπως και αν διατυπώσεις μια ερώτηση, επέτρεψε στον συνομιλητή σου να πάρει το χρόνο του και να σκεφτεί την απάντηση του. Και ένα μικρό tip για σένα, χρησιμοποίησε τον χρόνο της αναμονής για να δεις αν έχεις και άλλα αδιευκρίνιστα σημεία στη συζήτηση.

Και τέλος μην σταματάς να ρωτάς μέχρι να έχεις καταλάβει τελείως. Επειδή ρώτησες δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξαναρωτήσεις μέχρι να καταλάβεις. Ακριβώς το αντίθετο. Αν θες μπορείς και να κάνεις και μια επανάληψη με δικά σου λόγια αυτού που κατάλαβες, προκειμένου να αισθανθεί και ο άλλος ότι το σημείο αυτό ήταν απόλυτο κατανοητό. Συχνά όταν κάποιος κάνει πολλές ερωτήσεις χαρακτηρίζεται ενοχλητικός ή με άλλες πολύ πιο βαριές λέξεις. Όμως αναρωτιέμαι πως θα ήταν ο κόσμος μας αν να κάνεις πολλές ερωτήσεις θεωρείτο έξυπνο και σωστό και κανείς δεν άφηνε κάτι που δεν κατάλαβε αδιευκρίνιστο;

Μια καλή λοιπόν ερώτηση χρειάζεται ανοιχτό μυαλό, παύση - χρόνο σκέψης και επιμονή μέχρι να είναι όλα τελείως ξεκάθαρα!

Το να κάνεις σωστές ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικό, ιδίως στις σχέσεις. Δεν υπάρχουν αυτονόητα πράγματα αν και όλοι έχουμε πέσει στην παγίδα να νομίζουμε ότι έχουμε καταλάβει και ξέρουμε ή το χειρότερο ότι θα καταλάβουμε στην συνέχεια. Ζώντας σε μια κοινωνία που η γρήγορη κατανόηση θεωρείται προσόν, είναι λογικό να προσποιούμαστε ότι τα έχουμε καταλάβει όλα, ακόμα και αν δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε.

Πόσο μάλλον στις προσωπικές σχέσεις που εμπλέκεται το συναίσθημα. Πριν λοιπόν νιώσεις θιγμένη ή πιστέψεις το χειρότερο για τον άλλον (μια και σπάνια θα σκεφτούμε το καλύτερο) ρώτα «ΣΤΑΣΟΥ! ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ;» και συνέχισε να ρωτάς μέχρι να καταλάβεις τι ακριβώς θέλει να πει ο άλλος. Δεν λέω ότι δεν μπορεί να κατάλαβες σωστά λέω ότι είναι καλύτερο να είσαι σίγουρη.

​Τώρα είναι η ώρα είναι η δική σου σειρά. Αναρωτιέμαι αν κάνεις ερωτήσεις ή πιστεύεις ότι .... (συμπλήρωσε εσύ τι νομίζεις ότι θα συμβεί αν ρωτήσεις). Περιμένω τις απαντήσεις σου.

Επίσης αν κάτι δεν είναι ξεκάθαρο κάτι που είπα σε παρακαλώ να μου κάνεις ερωτήσεις για να το διευκρινίσω, τις περιμένω. Θα έχω την ευκαιρία είτε να σου απαντήσω εδώ είτε να απαντήσω στο Live που θα ακολουθήσει γύρω από το θέμα αυτό.

Αν βρήκες το άρθρο αυτό βοηθητικό και θέλεις, μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου και αν θες να μαθαίνεις νέα μου και να παρακολουθείς τα live μου, μπορείς να εγγραφείς στη σελίδα μου. Επίσης αν πιστεύεις ότι μπορώ να βοηθήσω μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου θα χαρώ να τα πούμε από κοντά.

Μην ξεχνάς δεν είσαι μόνη και η ζωή είναι υπέροχη και αξίζει να την ζεις με πάθος.