Το 2020 δεν είναι μια συνηθισμένη χρονιά! Είναι η αρχή μια νέας δεκαετίας

Μια από τις πιο δυνατές ερωτήσεις στο coaching είναι «Πως σκέφτεσαι τον εαυτό σου σε 5 ή 10 χρόνια».

Αλήθεια πότε ήταν η τελευταία φορά που σκέφτηκες πως θα ήθελες να είσαι σε 10 χρόνια;

Το 2020 είναι μια ευκαιρία για να το κάνεις! Είναι ένα στρογγυλό ωραίο νούμερο και μια υπέροχη ευκαιρία να σχεδιάσεις την επόμενη δεκαετία.

Μη αρχίσεις τα είμαι μεγάλη, πάει πια αυτό για μένα και τέτοια γιατί σε 10 χρόνια θα λέμε πάλι τα ίδια. Βλέπεις η ερώτηση είναι «έχεις στα χέρια σου αυτή την πολύτιμη ζωή – την ζεις όμως δίνοντας σημασία σε αυτά που σε ενδιαφέρουν περισσότερο;»

Δεν ξέρω για σένα, αλλά για μένα η τελευταία δεκαετία ήταν γεμάτη από σημαντικά πράγματα. Απίστευτα πράγματα, δύσκολα πράγματα, υπέροχα πράγματα, ευκαιρίες, μαθήματα. Η δική σου;

Πολλά από αυτά δεν τα συνειδητοποιείς χρόνο χρόνο, όμως η οπτική αλλάζει όταν το δεις μέσα σε μια δεκαετία.

Οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο και υποτιμούν τι μπορεί να γίνει σε δέκα!! 

J.C.R. Licklider

Διάβαζα κάπου ότι ο J.C.R. Licklider λέει: «Οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο και υποτιμούν τι μπορεί να γίνει σε δέκα»

Πράγματι αν δεις τις προσδοκίες που φορτώνουμε τον επόμενο χρόνο, είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις μαζί του. Η επόμενη χρονιά συνήθως έχει .. να κάνεις δίαιτα, να γυμναστείς, να αλλάξεις σπίτι, αμάξι, σύντροφο, δουλειά, να κάνεις ένα, δύο ταξίδια, να αγοράσεις …….. και για τα περισσότερα δεν είσαι σίγουρη αν τα θες πραγματικά.

Ποιος από εμάς όμως λέει ή έστω σκέφτεται πως θα ήθελε να είναι σε 10 χρόνια. «Σε 10 χρόνια ΠΟΙΟΣ ΖΕΙ ποιον πεθαίνει!» σε ακούω να λες!!!

Πράγματι σπάνια παίρνουμε χρόνο να εκτιμήσουμε τι έγινε την προηγούμενη δεκαετία της ζωής μας! Τι καταφέραμε; Για ποια πράγματα είμαστε υπερήφανοι; Υπάρχει κάτι που ενώ στην αρχή φάνηκε δύσκολο, τελικά ήταν ευκαιρία; Κάναμε «λάθη»; Τι μαθήματα πήραμε; Πως είμαστε 10 χρόνια μετά;

Και ακόμα πιο σπάνια παίρνουμε χρόνο να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε το παρακάτω την επόμενη δεκαετία. Πως θέλουμε να την ζήσουμε; Τι θέλουμε να καταφέρουμε; Πως θέλουμε να περάσουμε αυτή τη δεκαετία; Ποιοι θέλουμε να γίνουμε;

Φοβόμαστε να τολμήσουμε να ονειρευτούμε, πόσο μάλλον να βάλουμε στόχους. Τρέμουμε να πούμε Εγώ σε 10 χρόνια θέλω να είμαι … Αλήθεια ή ψέματα;

Βλέπεις αμέσως ξεπετιέται το θεριό του «δεν γίνεται». Δυνατό και απόλυτο, σου κόβει το δρόμο ακόμα και να δοκιμάσεις, να προσπαθήσεις. Κάνουμε 100 ευχές για τον επόμενο χρόνο που για τις περισσότερες δεν είμαστε καν σίγουροι ότι μας ενδιαφέρουν πραγματικά, και η σκέψη στο βάθος είναι - σιγά μην γίνουν - και αυτό είναι όλο. Ξεμπερδέψαμε και φέτος του χρόνου το Δεκέμβριο πάλι. 

  Και έτσι περνά η δεκαετία!

Βέβαια όλα αυτά μπορεί να ισχύουν μόνο για μένα και εσείς να σχεδιάζεται τη ζωή σας. Όμως αν δεν .. τι μπορούμε να κάνουμε;

Θα μου πεις δεν έχω χρόνο βρε Κάλλι, δουλειά, παιδιά, γονείς, πεθερικά, δώρα, τραπέζια, γιορτές δεν προλαβαίνω. Τι να κάνω; 

Ο Δεκέμβρης δεν είναι μαγικός! 

Σου έχω ένα μυστικό!

Δεν είναι ανάγκη να το κάνεις το Δεκέμβριο. Καμιά μαγική δύναμη δεν έχει ο Δεκέμβριος για να σου πραγματοποιήσει τις επιθυμίες σου, και κανείς δεν είπε ότι τα σχέδια του Φλεβάρη δεν πραγματοποιούνται.

Θα μου πεις και εσύ τώρα μου τα λες αυτά που είναι Δεκέμβριος! Ναι γιατί τώρα με ακούς, Όμως όποια στιγμή και αν έρθεις σε εμένα μπορούμε να σχεδιάσουμε πως θέλεις να είσαι σε 10 χρόνια και να κάνουμε σχέδια και όνειρα που μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.​

Τα μικρά είναι πιο σημαντικά σχέδια! 

​Θα σου πω και ένα ακόμα μυστικό, γιατί είναι Χριστούγεννα και έχω διάθεση γιορταστική να κάνω δώρα.

Δεν χρειάζεται τα σχέδια σου να είναι τεράστια και πολύ δύσκολα για να είναι σημαντικά και να αξίζει να τα προγραμματίσεις. Μπορεί απλά να ονειρευτείς να είσαι απόλυτα υγιής, να έχεις μια ευτυχισμένη οικογένεια, να έχεις μάθει μια γλώσσα, να πάρεις προαγωγή, να βρεις τη δουλειά που ονειρεύεσαι, να πάρεις ένα δίπλωμα, να προσφέρεις περισσότερο, να συνδεθείς με τους ανθρώπους που σου λείπουν, να ζήσεις σε μια άλλη πόλη, να γνωρίσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Μικρά ίσως (αν και για μένα αυτά είναι πολύ μεγάλα και σημαντικά) αλλά που δεν τα βάζουμε μέσα στο πρόγραμμα μας και αφήνουμε τα χρόνια να περνούν.

Και μια μέρα ξυπνάς και είσαι μεγάλη και κοιτάς και δεν έχεις ζήσει όλα αυτά που σαν παιδί είχες ονειρευτεί. Γιατί ναι, τα παιδιά ονειρεύονται.

​Και δεν σου λέω να το κάνεις αυτό μαζί μου υποχρεωτικά. Κάνε το με όποιον σε εμπνέει. Κάνε το μόνος σου! Κάνε το στο δικό σου χώρο, με τον δικό σου χρόνο! Όμως δώσε αυτό τον χρόνο στον εαυτό σου να σκεφτεί και να οργανώσει τι θέλει να κάνει και που θέλει να βρίσκεται σε 10 χρόνια. Άνοιξε το πεδίο και ονειρεύσου. Δες τον εαυτό σου και τη ζωή σου στο μέλλον.

Άλλωστε όπως λέμε και οι coaches αν θες να πας γρηγορότερα και σίγουρα από το Α στο Β είναι καλύτερα να είσαι στο Β και να πας προς τα πίσω στο Α. Βλέπεις τον δρόμο καλύτερα. Με καταλαβαίνεις; Αν είσαι λοιπόν 20 γίνε για μια στιγμή 30 και σκέψου πως θα ήταν αυτή η δεκαετία για σένα. Αν είσαι 50 γίνε 60 και σκέψου τι θες ακόμα να έχεις κάνει. Αν είσαι 70 γίνε 80 για μια στιγμή και σκέψου αν υπάρχουν πράγματα που δεν έκανες και θέλεις να έχεις κάνει.

Αν τώρα θέλετε να μοιραστείς μαζί μου πως ήταν η δεκαετία που πέρασε, γράψε από κάτω στα σχόλια, μια λέξη που να την χαρακτηρίζει και αν πάρεις να λεπτό ακόμα, γράψε άλλη μία για το πως θέλεις να είναι η επόμενη. 

Ξέρω ότι δεν είναι απλό αυτό που ζητάω και μπορεί να μην το καταλαβαίνεις με την πρώτη .. είναι όμως μια ευκαιρία να σκεφτείς. Και αν θες να σχεδιάσεις πραγματικά την επόμενη δεκαετία και θες την βοήθεια μου δεν έχεις παρά να την ζητήσεις ή να έρθεις σε ένα από τα workshops που ετοιμάσαμε για το 2020 ήδη ή στα επόμενα που θα διοργανώσουμε. Για να είσαι πάντα ενημερωμένη γράψου στην email list μας εδώ στο New Path by Kalli και κάνε like στη σελίδα του Facebook και έλα όποτε νιώθεις έτοιμη να κάνεις αυτή την δεκαετία την καλύτερη ever.

Η ζωή είναι υπέροχη και αξίζει να την ζεις με όλη σου την ψυχή!