Θυμάμαι σαν νάταν τώρα, τη μάνα μου και τη γιαγιά να λένε με έμφαση «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω» λες και αυτό ήταν το μεγαλύτερο αμάρτημα του κόσμου, να μην θες να κάνεις κάτι. Νομίζω ότι έτσι κτίστηκαν γενιές και γενιές ανθρώπων με την πεποίθηση ότι όταν κάτι δεν το θες είναι καλύτερα να λες δεν μπορώ, γιατί είναι ντροπή να μην θέλεις.

«Υπάρχουν δυο είδη ανθρώπων στον κόσμο, αυτοί που έχουν «λόγους» και εκείνοι που έχουν αποτελέσματα» διαβάζω και εγώ ξέρω ότι είμαι και τα δύο. Είμαι και άνθρωπος που βρίσκω λύσεις και είμαι και καλή σε αυτό, και βεβαίως έχω αποτελέσματα, αλλά είμαι και άνθρωπος που βρίσκω –ευτυχώς όλο και λιγότερο- λόγους, ή αν το θέλετε καλύτερα δικαιολογίες, για όσα δεν θέλω να κάνω.

Ουπς το είπα δυνατά αυτό ε;

There are two kinds of people in the world: those with reason and those with results.

Η προσωπική ευθύνη!

Ένα πράγμα που με βοήθησε πολύ ήταν να συνειδητοποιήσω ότι απέναντι στο ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ δεν υπάρχει μόνο το ΜΠΟΡΩ, υπάρχει και το ΔΕΝ ΘΕΛΩ και αυτό είναι οκ.

Για τους κυρίους που ίσως με διαβάζουν αυτό μπορεί να είναι αυτονόητο για τις γυναίκες όμως σας διαβεβαιώνω δεν είναι;

Σήμερα γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αλλαγής αυτής της πεποίθησης με την ανάληψη της προσωπικής ευθύνης των επιλογών μας. Όποιο βιβλίο και αν ανοίξεις, όποιον coach και αν ακούσεις, θα δεις να μιλάει για την «ευθύνη» και αυτό μερικές φορές είναι ως και φοβιστικό. Τελικά για όλα φταίω εγώ, αναρωτιέσαι, υπάρχουν και φυσικές καταστροφές, υπάρχουν και τυχαία γεγονότα, υπάρχουν και αναποδιές. Για εγώ φταίω για όλα;  

Σαφώς και όχι. 

Άλλωστε η προσωπική ευθύνη είναι τελείως διαφορετικό πράγμα. Είναι ο τρόπος που στέκεσαι απέναντι σε ό,τι σου συμβαίνει.

Κάποτε είχα διαβάσει μια ιστορία για κάποιον που έπεσε στις γραμμές του τραίνου και με τον τρόπο αυτό έχασε τα πόδια του. Ο φίλος του που διηγόταν και την ιστορία, έλεγε ότι δυσκολευόταν να πάει στο νοσοκομείο να τον δει, γιατί πραγματικά δεν ήξερε τι να του πει. Τελικά αποφάσισε να πάει και εκεί τον περίμενε μια έκπληξη τον βρήκε σε υπέροχη διάθεση να φλερτάρει με μια όμορφη νοσοκόμα. Όταν τελικά κατάφερε να βρει τη φωνή που είχε χάσει από την έκπληξη και να τον πως είναι, τον άκουσε να του λέει «Είμαι πολύ τυχερός άνθρωπος φίλε μου, και μόλις τώρα το κατάλαβα, πέρασε ολόκληρο τραίνο από πάνω μου και έχασα ΜΟΝΟ τα πόδια μου. Δεν με σταματά τίποτα.»

Ναι ξέρω λες άντε βρε τι λες τώρα! Θα συμφωνήσω μαζί σου τώρα έχει ένα κάρο δικαιολογίες για να μην ζήσει. Σωστά; Αυτός όμως αποφάσισε διαφορετικά. Ήθελε να ζήσει.

Επομένως μπορείς κάτι να το θέλεις ή να μην το θέλεις και αυτό να το έχεις αποφασίσει εσύ και μόνο εσύ. Αυτό είναι η προσωπική ευθύνη.

Η Byron Katie λέει «Πως ξέρω ότι δεν το χρειάζομαι αυτό που θέλω; Γιατί δεν το έχω» και εγώ συμφωνώ απόλυτα πως όταν κάτι το χρειάζεσαι τότε βρίσκεις και το χρόνο και τον τρόπο να το αποκτήσεις. Ακόμα και αν αυτό είναι η ίδια η ζωή σου.

How do I know that I don't need what I want? I don't have it.

​Byron Katie

Αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτομαι

​Τώρα θα μου πεις ωραία τα λες αλλά πως θα μπορούσα να αλλάξω τον τρόπο που σκέφτομαι; Γίνεται αν το θέλεις - πάντα.

Ας κάνουμε μια άσκηση.

Πάρτε μολύβι και χαρτί. Ναι πάντα μολύβι και χαρτί οι κατάλογοι στο κεφάλι μας μετατρέπονται σε χρόνο dt, γι αυτό γραμμένα, να μην αφήνουμε τον εαυτό μας να μας ξεγλυστράει.

Πάρτε μολύβι και χαρτί και πάμε.

Γράψτε μια προς μια όλες τις δικαιολογίες που έχετε. Όλες χωρίς εξαίρεση, χωρίς κριτική. Άλλωστε μόνο εσείς θα τις διαβάσετε.

Δεν έχω χρόνο για ..

Δεν έχω χρήματα για ...

Δεν μπορώ να ξυπνήσω τόσο πρωί εγώ είμαι πάντα τύπος που ξυπνάει αργά.

Δεν μπορώ να μάθω καινούργια πράγματα.

Δεν μπορώ να χάσω κιλά.

Δεν μπορώ να πάρω βοήθεια.

Δεν μπορώ να φύγω από αυτόν τον γάμο, τα παιδιά, τα οικονομικά, οι φίλοι, οι γονείς κλπ .

Δεν μπορώ να αλλάξω δουλειά είμαι μεγάλη/ δεν έχω εμπειρία.

Δεν μπορώ να ταξιδέψω.

____________________

Όλες μία προς μία χωρίς βιασύνη.

*Συχνά σε ασκήσεις με καταλόγους αξίζει να έχεις ένα μπλοκάκι κάπου και να συμπληρώνεις μέχρι να νιώσεις ότι έχεις αδειάσει. Και στην ερώτηση Μα τι, θα γράφω για μέρες; Η απάντηση είναι ..Ναι. Και αν πείτε δεν έχω χρόνο .. πάμε πάλι στην αρχή και γράψτε αυτή τη δικαιολογία πρώτη πρώτη.

Τώρα μια μια τις προτάσεις ξαναγράψτε τις με το ΔΕΝ ΘΕΛΩ. Ναι, όλες.

Δεν θέλω να βρω χρόνο για..

Δεν θέλω να διαθέσω χρήματα για..

Δεν θέλω να ξυπνήσω τόσο πρωί μου αρέσει να χουζουρεύω.

Δεν θέλω να μάθω τίποτα άλλο.

Δεν θέλω να χάσω κιλά.

Δεν θέλω να πάρω βοήθεια.

________________

Και πάει λέγοντας μέχρι να τελειώσει ο κατάλογος. ΧΩΡΙΣ ΚΡΙΤΙΚΗ παρακαλώ.

Τώρα που όλα έγιναν επιλογές σας, πως νιώθετε; Άλλαξε το συναίσθημα σας;

Δώστε του λίγο χώρο και λίγο χρόνο.

Αν ακόμα ακούτε μια φωνή να σου λέει ΝΤΡΟΠΗ να θυμάστε υπάρχει η περίφημη φράση ΣΚΑΣΕ, που όλοι πρέπει να την μάθουμε.

Αν κάποια από τις προτάσεις σας δυσκόλεψε, γιατί νομίζετε ότι πραγματικά θα θέλατε να το κάνετε αλλά δεν ξέρετε πως, ξανασκεφτείτε την. Ίσως είναι η ώρα να την δείτε με άλλο μάτι και με ψυχραιμία να αποφασίσετε, τι ακριβώς θα θέλατε να κάνετε. Να μπείτε απλά και να δοκιμάσετε να το κάνετε. Είναι σημαντικό να είστε πάντα ειλικρινείς με τον εαυτό σας.

Και να θυμάστε πάντα αυτό που λέει η Marie Forleo για όλα υπάρχει λύση.

Και μην ξεχνάς ότι έχεις ένα ΔΩΡΟ να φέρεις στην ζωή αυτή και αξίζει να σταματήσεις να βρίσκεις λόγους που σε κάνουν να αναβάλεις να το κάνεις πραγματικότητα. 

Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη .. μοιράσου τις σκέψεις, τις απόψεις, τις απορίες σου, τους φόβους σου μαζί μου.

Θα χαρώ να μάθω αν αυτό το άρθρο ήταν βοηθητικό για σένα και αν σε κινητοποίησε. Μη διστάσεις να επικοινωνήσεις με κάθε τρόπο μαζί μου θα χαρώ να σε γνωρίσω.

Καλή μέρα να φτιάξουμε γιατί μπορούμε.