«Χρειάζομαι βοήθεια και κανείς δεν βοηθάει». Μια φράση που επαναλαμβάνεται τόσο συχνά, που αν έπαιρνα ένα ευρώ κάθε φορά που την άκουγα, σίγουρα θα ήμουν πλούσια.
Συνήθως, η συζήτηση συνεχίζεται κάπως έτσι «Ζητάς;» «Τι εννοείς; Είναι προφανές ότι χρειάζομαι βοήθεια». «Τι να ζητήσω, για να μου την αρνηθούν;» «Αν ήθελε να βοηθήσει, θα το έκανε, δεν βλέπει ότι παιδεύομαι».
Και όταν επιμείνω, γιατί ξέρω .. «Ναι, αλλά ζήτησες;» Η απάντηση είναι καταπέλτης. «Το ζήτησα μια φορά, δεν μου το έκανε; Δεν ξαναζητάω.»
Υπάρχουν και χειρότερα και εγώ, δεν είμαι αθώα. Θυμάμαι ακόμα, πόσο καιρό παιδευόμουν να βρω την απάντηση στην ερώτηση της δασκάλας μου, όταν τότε, πριν από πολλά χρόνια, μου είπε «Φαίνεται πως οι άνθρωποι θυμώνουν όταν τους ζητάς βοήθεια. Γιατί άραγε;»
Μου πήρε χρόνια πράγματι να καταλάβω, πως οι άνθρωποι θυμώνουν όταν ζητάς να σε βοηθήσουν αόριστα και περιμένεις να το κάνουν όπως ακριβώς εσύ θέλεις. Από τότε, το θέμα της βοήθειας με απασχολεί συχνά στη δουλειά μου με τους ανθρώπους. Έρχεται και ξανάρχεται και σήμερα αποφάσισα να βοηθήσω, χωρίς να μου το ζητήσετε.
Το να ζητάς βοήθεια και να την παίρνεις είναι τέχνη. Μια τέχνη που θέλει εξάσκηση.
#1 βήμα Ξεκάθαρες κουβέντες. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις σαφές αίτημα και ο άλλος να καταλάβει τι και πως θα σου δώσει αυτό που χρειάζεσαι. Τίποτα δεν πάει καλά, όταν εσύ θέλεις κάτι, αλλά αρχίζεις την πρόταση με το «Ναι, αλλά ξέρεις αυτό δεν είναι μόνο δική μου δουλειά.» Αυτό όμως, μάλλον θα το κάνω ιδιαίτερο άρθρο. Πες τι ακριβώς θέλεις, πότε και σε ποια συχνότητα το χρειάζεσαι και ρώτα αν ο άλλος είναι διατεθειμένος να στο δώσει.
2# βήμα Κάνε σαφές γιατί το ζητάς αυτό. Τι θα σου προσφέρει; Θυμήσου, πως ο άλλος που θα το κάνει θέλει να ξέρει ότι η προσφορά του είναι σημαντική για σένα. Συχνά οι άνθρωποι, ιδίως οι γυναίκες, φοβόμαστε να εξηγήσουμε αυτό το κομμάτι, ίσως γιατί ντρεπόμαστε. Πώς να ζητήσω να πλύνεις τα πιάτα για να μπορέσω να ξεκουραστώ. Ντροπή!
3# βήμα Άφησε στον άλλο περιθώριο να αρνηθεί. Η ερώτηση πρέπει να επιδέχεται και την απάντηση όχι, που σημαίνει ότι ποτέ και το εννοώ ποτέ μην ζητάς κάτι στην άκρη του γκρεμού. Αν ο άλλος νιώθει ότι τον πνίγεις, το πιο πιθανόν είναι να θυμώσει ή θα πει ναι, αλλά να μην το κάνει.
4# βήμα Να Επανέρχεσαι. Το ότι το ζήτησες κάτι, μπορεί να μην είναι αρκετό. Ναι μη με κοιτάς με το φρύδι σηκωμένο. Είναι απαραίτητο να επανέλθεις, να ρωτήσεις χωρίς γκρίνια, αλλά με ειλικρινές ενδιαφέρον για να καταλάβεις. Ίσως ο άλλος δυσκολεύεται να κάνει αυτό που του ζήτησες και ντρέπεται να το πει. Ίσως μπορείς να κάνεις κάτι εσύ για να τον βοηθήσεις, να σε βοηθήσει. Ίσως τελικά να μην μπορεί ή να μην θέλει να το κάνει, που είναι καλύτερο να το μάθεις νωρίτερα παρά αργότερα.
5# βήμα Μίλησε για τις επιπτώσεις. Βαριά κουβέντα θα μου πεις, που περισσότεροι και κυρίως οι γυναίκες, την αποφεύγουμε. Όμως αν δεν είσαι έτοιμος να φτάσεις μέχρι το τέλος, και κυρίως να το τηρήσεις, τότε ίσως καλύτερα να μην ξεκινήσεις αυτή την διαδικασία. Μην γίνεις η θείτσα με τη βίτσα και μην ξεκινήσεις με αυτό. Μερικές φορές να αρκεί να πεις πως θα νιώσεις, αν δεν σε βοηθήσει τελικά μετά από τόση προσπάθεια, Ίσως αρκεί να πεις πως θα απογοητευτείς και ότι δεν είναι τιμωρία, αλλά κάτι απόλυτα ουσιαστικό.
Δεν έχουμε μάθει να κάνουμε τον άλλο υπόλογο των πράξεων του, ίσως γιατί φοβόμαστε να γίνουμε και εμείς. Προτιμάμε συχνά την «γκρίνια», την συζήτηση πίσω από την πλάτη του για το τι τραβάμε, την πίκρα, που συχνά οδηγεί στην απογοήτευση και την απομάκρυνση, και όλα αυτά «εν σιωπή», γιατί είναι πιο εύκολο από το να πεις στον άλλο τι σου συμβαίνει όταν σε απογοητεύει και δεν τηρεί την υπόσχεση που σου έδωσε.
Και μην ξεχνάς το τελευταίο βήμα είναι σημαντικό για να σε ξανά βοηθήσει κάποιος
6# βήμα Πες ευχαριστώ από την καρδιά σου. Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει να βοηθήσεις κάποιον και να σου πει ότι είχε και εναλλακτική λύση, γιατί φοβάται να είναι ευγνώμων για τη βοήθεια που του έδωσες. Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει να λέει τόσο δυνατά και επίμονα ευχαριστώ που να νιώθεις ότι δεν το εννοεί. Το ευχαριστώ αξίζει να είναι από την καρδιά σου και μόνο.
Κανείς δεν αξίζει να ζει μόνος του ή να νιώθει ότι δεν τον βοηθούν.
Αν αυτό το άρθρο σε βοήθησε θα χαρώ να το μάθω στις σημειώσεις. Γράψε αν δοκίμασες κάποια ή όλα τα βήματα και αν είχαν επιτυχία. Τι σε δυσκόλεψε και τι σε βοήθησε; Αν νομίζεις ότι χρειάζεσαι κάπου βοήθεια για να γίνει πιο ξεκάθαρο θα χαρώ να επικοινωνήσεις μαζί μου και να βοηθήσω.