Οι γυναίκες για πολλά χρόνια δεν είχαμε δημόσια φωνή. Είμασταν αποκλεισμένες από τις εκδοτικές επιχειρήσεις. Στα 10 βιβλία που εκδίδονταν, ζήτημα ήταν αν 1 ήταν γραμμένο από γυναίκα. Για να φτάσει μια γυναίκα να εκδώσει κάτι δικό της, έπρεπε να φτύσει κυριολεκτικά αίμα. Πολλές ήταν αναγκασμένες να υπογράφουν με ανδρικό ψευδώνυμο, προκειμένου να εκδοθεί το βιβλίο τους. Η ανάπτυξη του internet έδωσε τη δυνατότητα στις γυναίκες να εκφραστούν. Μπορούσαν να πουν όσα θέλουν μέσα από ένα δικό τους blog και μάλιστα με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος. Ήταν το δώρο της εξέλιξης του internet για τις γυναίκες. Απελευθέρωσε τη φωνή μας.
Ζήτω λοιπόν στο blogging!!!!!
Το blogging ενδυναμώνει την γυναικεία φωνή
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά blogging; Η ελευθερία, ο προσωπικός τρόπος έκφρασης και κυρίως το storytelling. Ό,τι δηλαδή λατρεύουμε εμείς οι γυναίκες. Έχεις δει το καταπληκτικό έργο Julie&Julia με την Meryl Streep και Amy Adams; Αν όχι, να το δεις και θα καταλάβεις τι σου λέω. Το blogging άλλαξε τη ζωή των γυναικών. Οι γυναίκες λατρεύουμε να μιλάμε μέσα από προσωπικές ιστορίες και συναίσθημα. Σήμερα βέβαια όλοι ΜΙΛΟΥΝ για την αξία του storytelling και τη δύναμη του συναισθήματος στις πωλήσεις. Χα! Ας τολμούσες πριν από λίγα χρόνια να σταθείς μπροστά σε ένα επιχειρηματικό κοινό και να πεις μια ιστορία για να το κερδίσεις. Πόσο μάλλον μια προσωπική ιστορία. Αστεία πράγματα. Αδιανόητα. Για να σε πάρουν σοβαρά έπρεπε να μιλάς με στοιχεία, αριθμούς, γεγονότα, facts and facts again. Σαν άντρας. Ποιος θα τολμούσε να απευθυνθεί στο συναίσθημα;
Το blogging όμως ενίσχυσε το θηλυκό τρόπο έκφρασης. Μας έδωσε δύναμη, δίνοντας βήμα στις γυναίκες να μιλήσουμε με το δικό μας θηλυκό τρόπο και να ακουστούμε. Και απέδειξε ότι αυτό είναι δύναμη και όχι αδυναμία.
Το blogging άλλαξε την «εικόνα» των γυναικών προς τα έξω
Είχε όμως και άλλη μια ουσιαστική επίδραση στη ζωή μας. Μας βοήθησε να αλλάξουμε την επικρατούσα άποψη για το σώμα και την εμφάνιση των γυναικών. Με λίγα λόγια μας απελευθέρωσε από το body shaming και το age shaming. Μας επέτρεψε να είμαστε ο εαυτός μας και αυτό να είναι αρκετό.
Δες μερικά όχι και τόσο παλιά περιοδικά και θα με καταλάβεις. Γυναίκες ανορεξικές, χωρίς καμπύλες, δίμετρες, τέλειες, κενές και ποτέ πάνω από 25 ετών ήταν το πρότυπο μέχρι πριν λίγα χρόνια. Μια η εικόνα εκτός πραγματικότητας και άπιαστη. Πόσες ώρες στα γυμναστήρια; Πόσες δίαιτες; Πόσος κορσές; Πόση κούραση; Και πάλι αδύνατον να δείχνεις πάντα τόσο «τέλεια». Μέχρι που απλές καθημερινές γυναίκες να αρχίσουν αν γράφουν τα δικά τους blog και κυρίως τα κείμενα αυτά να μην λογοκρίνονται από «αρσενικά» μυαλά. Τα γυναικεία blog έδωσαν στις γυναίκες τη δυνατότητα να φανούν όπως ακριβώς είναι. Την αρχή έκανα τα blog για μαμάδες, αλλά σιγά σιγά εμφανίστηκαν facion blog για γυναίκες με καμπύλες. Blog που έδειχναν γυναίκες όμορφες όχι παρά τα παραπάνω κιλά, αλλά επειδή είχαν καμπύλες και περιφέρεια και ήταν πάνω από 45 ετών με γκρίζα μαλλιά. Τι λες τώρα; Blog που επέτρεπαν στις γυναίκες να δείξουν όλο τους το μεγαλείο. Χαοτικές, πολυμήχανες, πολυδιάστατες, στρογγυλές, με χιούμορ, ουσιαστικές, υπέροχες στην καθημερινότητα. Και αυτό επηρέασε όπως ήταν φυσικό και την εικόνα στα μεγάλα περιοδικά και στην αγορά γενικώς. Όλο και περισσότερα τώρα παρουσιάζουν γυναίκες με καμπύλες και σε μεγαλύτερη ηλικία. Όλο και πιο συχνά βλέπεις χαρούμενα ρούχα, φωτεινά και νεανικά για γυναίκες με καμπύλες. Φαίνεται ότι το body shaming και το age shaming βρήκαν στο blogging κυριολεκτικά το δάσκαλο τους.
Το blogging σου δίνει επιλογές
Τώρα θα μου πεις ότι γράφονται και πολλές ανοησίες. Ε ναι, πράγματι. Ε και; Αυτό είναι το υπέροχο στη πολυφωνία. Δεν σου αρέσει αυτό που διαβάζεις ή ακούς/βλέπεις, για να μην ξεχνάμε ότι το blogging δεν είναι μόνο γραπτά; Φωνάζεις NEXT and next again και πας παρακάτω. Άσε που αν κάτι σε τσαντίσει κάτι πραγματικά, μπορείς να απαντήσεις επιτόπου ή με ένα δικό σου blog-post
Όταν ξεκίνησα να γράφω δεν πίστευα ότι αυτά που έγραφα θα ενδιέφεραν, πόσο γυναίκα πια Θεε μου. Ήταν περισσότερο ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο από μένα για μένα. Φαντάζεσαι λοιπόν τι έπαθα όταν ένας φίλος και μάλιστα άντρας, μου είπε ότι κατεβάζει και κρατάει τα κείμενα μου. Κόντεψα να πέσω από την καρέκλα μου. Αργότερα ένας άλλος μου είπε ότι με ακούει, ναι δεν γράφω μόνο μιλάω κιόλας, κάνω video, γιατί λέει εξηγώ τον τρόπο που σκέφτονται οι γυναίκες και θα ήθελε να μας καταλάβει. Τι λες τώρα με ακούν ΚΑΙ οι άντρες; Απίστευτο!
Τώρα ξέρω τι θα μου πεις!
Έλα ρώτα!
Τι κάνω με τα ΑΡΝΗΤΙΚΑ σχόλια; Έτσι;
Ήμουν σίγουρη! Όλες οι γυναίκες ένα πράγμα τρέμουμε. ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ. Ε ναι, υπάρχουν και αυτά. Η αλήθεια είναι ότι όταν γράφεις ένα blog ή κάνεις ένα video εκτίθεσαι. Ανοίγεις ένα παράθυρο στο άγνωστο. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα κοιτάξει μέσα σε αυτό και τι θα σκεφτεί.
Η τεχνική μου είναι μια, αν αξίζουν καλώς, τα λαμβάνω υπόψη. Άλλωστε κάνε μου παρατηρήσεις γίνομαι καλύτερη, είναι το moto μου. Αν είναι απλά κακίες, τότε τα προσπερνώ και συνεχίζω να γράφω. Και επειδή είναι πιο εύκολο να το λες από το να το κάνεις. Έχω ένα - δυο φίλες που με βοηθούν για να το κάνω πιο εύκολα. Όπως λέει και η Brene Brown η ντροπή εξαφανίζεται όταν την μοιράζεσαι. Άσε που αυτά μπορεί να μου δώσουν ιδέες για ένα καινούργιο post. Αυτή είναι η μαγεία του blogging δεν σε περιορίζει. Γράφεις αυτό που σκέφτεσαι, αφήνεις ένα κομμάτι του εαυτού σου να φανεί χωρίς να ορίζεις το ποιος θα το δει και πως θα τον επηρεάσει. Δημιουργείς και το αφήνεις ελεύθερο να ταξιδέψει. Η επιτομή της θηλυκής ενέργειας.
Μην σταματάτε λοιπόν να γράφετε κορίτσια, μόνο έτσι η γυναικεία φωνή θα γίνει όλο και πιο δυνατή. Και να θυμάσαι «κάνεις το καλύτερο που μπορείς και όταν ξέρεις καλύτερα κάνεις καλύτερα». Άλλωστε αποδεδειγμένα ο κόσμος μας χρειάζεται τη γυναικεία φωνή για να γίνει καλύτερος και το blogging είναι ο καλύτερος τρόπος για να μας ακούσουν.
Με αγάπη
Κάλλι