Η προσωπική σου ευθύνη και εσύ!

Η προσωπική ευθύνη και εσύ

Μια πολυφορεμένη έκφραση ιδίως τον τελευταίο καιρό, τόσο που κατά την γνώμη μου κινδυνεύει να χάσει την ουσία της άσε που έχει καταντήσει να είναι κάτι σαν απειλή.

«Έχεις προσωπική ευθύνη.»

«Ανέλαβε την προσωπική σου ευθύνη επιτέλους.» Κολλάμε και ένα επιτέλους να επιβεβαιώσουμε ότι γενικά δεν το κάνεις.

«Αυτό είναι προσωπική σου ευθύνη.»

Η κρίση του κορονοϊού αν μη τι άλλο έφερε την προσωπική ευθύνη στη ζωή μας.

Τελικά για όλα φταίω εγώ; αναρωτιέσαι 

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή, ότι εγώ είμαι ο μόνος υπεύθυνος; Τι λες τώρα;

Άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις στην τηλεόραση, αναρτήσεις στο ίντερνετ ακούς από παντού να μιλούν για την περιβόητη προσωπική σου ευθύνη να μείνεις ζωντανός, να φροντίσεις τους γύρω σου να σώσεις τη γιαγιά. ΕΣΥ!!

Βέβαια θα μου πεις από πίσω έρχεται και ένα πρόστιμο. Ε ναι, εν προκειμένω ότι κάνεις φαίνεται να το κάνεις για το πρόστιμο, άλλωστε το άλλο το να αρρωστήσεις και να πεθάνεις εσύ ή κάποιος δικός σου δεν είναι άμεσο και χειροπιαστό  Πως θα το καταλάβαινες;

Έτσι η προσωπική σου ευθύνη επικεντρώνεται στο «αν θα με πιάσουν (καρφώσουν είπες;) για να πληρώσω το πρόστιμο ή όχι» σκέφτεσαι και έχεις δίκιο.

Θα σου πω βέβαια ότι η προσωπική ευθύνη είναι πολύ πιο σημαντική και είναι πραγματικά δική σου.

Τι εννοώ; Θα σου εξηγήσω.

Είναι όλα εκείνα τα μικρά καθημερινά πράγματα που δεν μπορεί κανείς να σου βάλει πρόστιμο. Που τα κάνεις γιατί εσύ το αποφασίζεις, γιατί σου είναι αδύνατον να τα κάνεις αλλιώς Είναι ο τρόπος που αποφασίζεις να ζήσεις εσύ τη ζωή σου και αυτά που θέλεις να μεταδώσεις στα παιδιά σου και στους γύρω σου. Είναι οι αρχές και οι αξίες σου. Τα πιστεύω σου και οι πεποιθήσεις σου. Είσαι εσύ και ο εαυτό σου. Και είναι πολύ σημαντικό για να το προσπεράσεις.

Σαφώς υπάρχουν οι νόμοι και η κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε. Και είναι σημαντικό να τους υπακούς. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι σωστή τακτική να σου δίνει ένα κράτος μια εντολή και μετά να σε παραπέμπει στην προσωπική σου ευθύνη. Ένας νόμος είναι ένας νόμος.

Δεν σου επιτρέπεται να κλέψεις τελεία. Και δεν είναι καθόλου στην προσωπική σου ευθύνη αν θα κλέψεις ή όχι. Είναι νόμος και έχει ποινή. Ποινή είναι και το πρόστιμο, στην προκειμένη περίπτωση όμως επιφέρει φυλάκιση. Και εσύ αυτόν τον νόμο τον ακολουθείς γιατί έτσι πρέπει αφού ζεις σε αυτή την κοινωνία. Απλά και ξεκάθαρα.

Προσωπική σου όμως ευθύνη είναι άλλο, είναι αν θα πάρεις κάτι από το γραφείο γιατί ποιος θα το δει τώρα ότι λείπει μια γόμα, ένα στυλό, ένα σημειωματάριο, μια καρέκλα τα λεφτά από το ταμείο και πάει λέγοντας μέχρι που φεύγει από εσένα και βρίσκεσαι ραντεβού με τον εισαγγελέα.

Σημασία λοιπόν έχει να ζεις καλά με τον εαυτό σου. Να αποφασίσεις να ζήσεις με το δικό σου σύστημα αξιών και αρχών και να αποδεχτείς αυτό έρχεται πάντα με ένα τίμημα. Και αυτό το τίμημα είναι προσωπικό επίσης και είσαι αποφασισμένος να το πληρώσεις.

Από την άλλη σημασία έχει να μην παίρνεις την ευθύνη για οτιδήποτε, απλώς και μόνο γιατί κάποιος βρέθηκε να στην φορτώσει. Από «το θα με πεθάνεις, παλιόπαιδο» της μαμά σου,  μέχρι το «μαζί τα φάγαμε» των πολιτικών. Μην είσαι πάντα έτοιμος να αναλάβεις την ευθύνη για τα πάντα. Και αυτό δική σου ευθύνη είναι - κανείς δεν σε όρισε να κουβαλάς τον κόσμο στην πλάτη σου.

Ξέρω αυτό το άρθρο δεν είναι από τα συνηθισμένα μου, όμως επειδή αυτό ακριβώς δουλεύω με τους ανθρώπους, τους μαθαίνω δηλαδή να αναλαμβάνουν την ζωή τους στα χέρια τους, θεωρώ ότι καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα. Στο θέμα αυτό της ευθύνης θα αναφερθούμε συχνά. Στόχος να αναγνωρίζουμε εύκολα και γρήγορα τι είναι πραγματικά εκείνο για το οποίο αξίζει να νιώθουμε υπεύθυνοι και το επηρεάζουμε και τι είναι εκείνο που κάποιος παίζει με τις ενοχές μας για να μας φορτώσει την ευθύνη του.

Διάβασα ξανά το άρθρο και βρήκα και εγώ δεν ξέρω πόσες φορές επαναλαμβάνω την ίδια λέξη «ευθύνη», όμως δεν θα το αλλάξω, θα αναλάβω την ευθύνη να ανέβει έτσι. Τώρα αν σου άρεσε και νομίζεις ότι αξίζει να το διαδώσεις ανέλαβε τη δική σου και κάνε το ή μην το κάνεις, εσύ αποφασίζεις. Εγώ θα χαρώ πολύ να το διαβάσουν όσοι περισσότεροι γίνεται και σε περιμένω όπως πάντα την Κυριακή στις 11:00 στο New Path by Kalli στο FB να μιλήσουμε για «ευθύνη» και πως την κάνουμε ή όχι προσωπική. Μην το χάσεις

Και μην ξεχνάς η ζωή είναι ωραία, αλλά εσύ αποφασίζεις πως θα την ζήσεις. 

xoxo

K.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Ένα αλλιώτικο γράμμα αγάπης
Ζήτα Σωστά, Για Να Πάρεις Αυτό Που Χρειάζεσαι

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Επικοινωνία

  • Φορνέζη 40, 176 75 Καλλιθέα

  • Τ. 2109577132

  • Κ. 6947265030

  • Ε. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


New path by Kalli ©. All rights Reserved. 2018-2024

NEW PATH ΑΜΚΕ ΑΦΜ 997002041